Povestea noastră

 

Ilustrație de Maria Brudașcă
Ilustrație de Maria Brudașcă

School of Heart a început în 2019, în Cluj-Napoca, într-o sala de clasă la școala gimnazială Nicolae Iorga. Teodora era pe atunci diriginta clasei a 5-a. A fost o perioadă bogată în provocări, greutăți dar și momente pline de frumusețe; copiii, care aveau în spate marea majoritate dintre ei povești foarte dificile, începeau să se asume, cu bune și cu mai puțin bune, așa cum sunt ei, iar părinții începeau să-i cunoască și să-i ajute mult mai mult decât o făceau în mod obișnuit.

Pe lângă activitățile pe care le avea în mod normal la clasă, Teodora organiza foarte multe activități extra școlare prin care invita artiști, facilitatori, educatori care nu erau în sistemul de învățământ, să țină ateliere cu copiii. A colaborat cu Asociația Reciproca din Cluj-Napoca, într-un atelier de teatru care a durat o luna de zile. A colaborat cu Cercul Întreg din Cluj, prin ateliere de percuție. A colaborat cu Asociația DaDece din București, Muzeul de Artă din Cluj, Fabrica de Pensule din Cluj, Blink Theatre din Anglia, toate pentru a le oferi copiiilor posibilitatea de a experimenta alte abordări, de a interacționa cu alți oameni, de a participa la activități care să stimuleze abilitățile creative, gândirea și colaborarea.

Într-una din activitățile de la clasă, din săptămâna școala altfel, în 2018, a inițiat o activitate de pictură murală împreună cu artista Lucia Mărneanu. Copiii au pictat un perete din școală sub atenta îndrumare a Luciei. Atunci a apărut într-un mod mai degrabă îndirect ceea ce avea să devină school of heart. Sloganul desenului de pe peretele școlii a fost "Școala are inimă", care ulterior s-a transformat în tabăra de dans și creație din 2019.

În 2019 s-a organizat tabăra pentru copiii de la Iorga care în acel moment nu își permiteau să participe într-o asemenea activitate; cu ajutorul primit de la Andreea Gheorghe, care s-a implicat la maximum în strangerea de fonduri apelând la toți prietenii, la toate cunoștințele ei pentru a dona și sprijini material costurile taberei. În două saptămâni aveam toți banii pentru a implementa School of Heart, iar 16 copii de la Nicolae Iorga, împreună cu 4 artiști și facilitatori din România și Irlanda, aveau să trăiască o experiență care i-a marcat și i-a îmbogățit profund.Teodora Trișcă

Este fondatoarea School of Heart. 

Lucrează ca și profesoară de limba engleză. În activitatea ei didactică a început să integreze elemente de psihologie și pedagogie a copiilor abordate și dintr-o perspectivă holistică. Folosește dansul, mișcare și intuiția în educație, ulterior pornind cercetări proprii în literaturile de specialitate pentru a descoperi contextele și ideile care rezonează cu propriile ei înțelegeri. Când nu este la școală sau în tabără îi place să danseze, să scrie, să citească, să fie împreună cu oameni care o inspiră.


Andreea Gheorghe

Este jurnalistă de meserie, mamă și o persoană extraordinar de generoasă. Ea este cea care ajută ca proiectul să ajungă la cât mai mulți oameni pentru a fi susținut.